maanantai 12. toukokuuta 2014

Hyvää Äitienpäivää !

Tämän vuoden äitienpäiväkakku sai sisäänsä Oreo-täytteen päärynäsydämellä. Kakku on hyvin pikkuinen. Alakakku on halkaisijaltaan vain 15 cm ja yläkakku 10 cm. Täytteenä siis kahdessa välissä Oreo-täyte ja keskivälissä päärynähillo+päärynämousse. Kuorrute on pääsiäisenä tehdystä esikoisen kakusta jäänyt loppupala, joka valitettavasti oli jo hieman kuivahtanut. Yritin kuorrutetta elvyttää sokerimassalla, mutta silti kuorrute halkeili ikävästi ja oli aika haastavaa työstettävää. Kuorrutteen alla on marenkikreemi. Koristeet on sokerimassaa. Nämä pienet kerroskakut on niin viehättäviä ja tosi mukavia tehtäviä ainakin silloin kun asiat suurin piirtein pelittävät...

AURINKOISTA ÄITIENPÄIVÄÄ KAIKILLE ÄIDEILLE !





POHJA:
0.75 dl sokeria
3 keltuaista
1 rkl vettä
½ rkl vaniljasokeria

3 valkuaista
0.5 dl sokeria
hyppysellinen suolaa

1.25 dl jauhoja
0.75 dl maissitärkkelystä
½ tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 170 astetta. Voitele vuokien reunat ja leikkaa pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperinpala.Vatkaa keltuaiset, sokeri, vesi ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja laita sivuun odottamaan. Vatkaa valkuaiset, sokeri ja suola kovaksi vaahdoksi. Yhdistä keltuais- ja valkuaisvaahto keskenään varovasti kääntelemällä. Sekoita keskenään jauhot, maissitärkkelys sekä leivinjauhe ja lisää kuivat aineet siivilän läpi munavaahtoon varovasti kääntelemällä. Jaa taikin molempiin vuokiin ja paista n. 35-45 min uunin alatasolla.

Kostutus: (molempiin kakkuihin yhteensä)
1½ dl päärynämehua + tilkka sitruunaa

OREO-täyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
n. 0.3 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 60 g murskattuja Oreo-keksejä

Vatkaa tuorejuusto ja kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa seos kovaksi vaahdoksi. Kääntele massaan murskatut Oreo-keksit.

Päärynähillo:
n. 230 g säilykepäärynää (1 tölkki)
1 dl hillosokeria
2 liivatelehteä
½ sitruunan mehu
hieman vihreää elintarvikeväriä
(+valmiiseen hilloon lisäsin hieman säilykepäärynää pilkottuna antamaan suutuntumaa)


Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Soseuta päärynä kattilassa, lisää hillosokeri ja kuumenna hillo kiehuvaksi. Lisää pehmeäksi liotetut liivatelehdet kuumaan hilloseokseen. Lisää sitruunan mehu ja jäähdytä hillo. Hillon tein pari päivää ennen kakun täyttöä. Hillosta kakun täyttämiseen kului melko pieni osa.

PÄÄRYNÄMOUSSE:
150 g soseutettua säilykepäärynää
150 g mascarpone tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
4-5 rkl tomusokeria
2½ liivatelehteä
tilkka päärynämehua
100 g kuohukermaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita keskenään soseutettu päärynä, mascarpone sekä sokerit. Lämmitä tilkka päärynämehua kiehuvaksi ja lisää mehuun pehmeät liivatelehdet. Lisää liivateliuos päärynä-mascarponeseokseen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää kääntelemällä päärynä-mascarponeseokseen.

MARENKIKREEMI:
150 g suolatonta voita
100 g sokeria
50 g valkuaista
1½ rkl vaniljasokeria

Vatkaa käsin valkuaista ja sokeria kuumassa vesihauteessa kunnes sokeri on liuennut täysin vaahtoon (n.4 min). Kun kaikki sokeri on liuennut vaahtoon, siirry vatkaamaan yleiskoneella. Vatkaa vaahto vispilävatkaimella huoneenlämpöiseksi (n. 5-10 min). Kun vaahto on huoneenlämpöistä, vaihda koneeseen lapavatkain ja jatka vatkaamista alhaisella teholla. Lisää massaan paloiteltu huoneenlämpöinen voi pala kerrallaan. Kun kaikki voipalaset on lisätty vaahtoon, jatka vatkaamista keskinopeudella kunnes massa on kuohkeaa.

VAAHTOKARKKIMASSA (MMF):
150 g vaahtokarkkeja
3 rkl vettä
500 g tomusokeria
hiukan vihreää elintarvikeväriä

Öljyä ruokaöljyllä lämmön/mikron kestävä kulho ja lusikka. Laita vaahtokarkit kulhoon ja kaada vesi päälle. Sulata vaahtokarkit mikrossa (itse pidän täydellä teholla 800W ensin 1 min ja sen jälkeen 30-15 sekuntin pätkiä ja joka välissä sekoitan lusikalla massaa, lämmitysajat riippuvat mikron tehosta!). Sulatuksen jälkeen lisäsin massaan hiukan vihreää elintarvikeväriä. Tämän jälkeen siirrä sulatettu vaahtokarkkimassa yleiskoneen kulhoon ja sihtaa n.1/4 osa tomusokerista massaan ja sekoita koneella sekaisin (koneessa käytän koko sekoituksen ajan taikinakoukkua). Aina kun tomusokeri on sekoittunut kunnolla niin lisää seuraava osa jne. Kun massa näyttää sopivan jämäkältä niin kääri massa kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.

Kakun kasaaminen:
Kasasin molemmat kakut vuokiin ylösalaisin eli ensimmäiseksi vuokaan tuli kakun päällimmäinen kakkukerros. Leikkaa molemmat kakut neljään osaan. Vuoraa molemmat kakkuvuoat kelmulla ja laita vuokiin ensimmäinen kakkulevy, kostuta ja laita ensimmäiseen väliin Oreo-täyte. Laita päälle toinen kakkulevy, kostuta ja sivele haluamasi määrä päärynähilloa sekä lisää päärynämoussea. Laita päälle kolmas kakkulevy, kostuta ja lisää väliin Oreo-täyte. Lopuksi laita viimeinen kakkulevy, kostuta ja kääri kelmua päälle. Anna kakun hyytyä kunnolla ennen kuorrutusta (itse annoin olla seuraavaan päivään). Mousseannoksista jäi ylimääräistä, varsinkin päärynämoussesta.

Kakun kuorruttaminen:
Leikkaa kakkujen kokoiset pahvit ja kumoa kakut pahvien päälle. Levitä kakkujen pinnalle marenkikreemi mahdollisimman tasaiseksi. Kauli vaahtokarkkimassa ja nosta kakkujen päälle, siloittele pinta ja leikkaa ylimääräinen kuorrute esim. pitsaleikkurilla. Sokerimassakoristekukat valmistin jo hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät kuivua kunnolla. Koristele kakku ja se on siinä :)

Sitten muutama kuva vielä lisää...




4 kommenttia: